“Kies je voor klagen of vieren?”
“Bijlmerpredikant” pastoor Moses Alagbe, roept mensen op: ”Trek je dansschoenen aan en feest” want “God houdt van feest”.
“(…) Kijk maar in de Bijbel naar bijvoorbeeld het moment dat de apostel Paulus in de gevangenis zat. Hij had daar kunnen zitten klagen: “Heer, ik heb u al die jaren gediend, waarom komt u mij niet redden?”
Hij had veel om over te klagen, maar nee: hij begon God te eren. En wat gebeurde er? Een wonder. Zijn boeien braken, de deuren gingen open, en hij was vrij”
Pastoor Moses over het volgens hem droevige gegeven dat veel jongeren in Nederland de kerk mijden: “Ik denk dat dat deels komt door de manier waarop mensen hier hun geloof beleven. In veel Nederlandse kerken is het erg stil. Te stil. Ik denk dat jonge mensen liever willen feesten. Nu zitten ze in de kerk, terwijl iedereen om hen heen zwijgt. Het is belangrijk dat de kerk mee verandert met de maatschappij. Doet zij dat niet, dan gaat ze dood. Dus Nederlandse kerk, trek je dansschoenen aan en feest!”
De pastoor heeft groot gelijk daar waar het gaat over “vieren”. Waarom zou de Kerk het anders hebben over de mis ‘vieren’?
Hoe kun je steeds zwijgend vieren zonder blijdschap te tonen? Hoe kun je vieren als je nooit mee zingt maar dat overlaat aan het koor of bij afwezigheid daarvan liever klaagt over de weinig sfeervolle samenkomst?
Begin de volgende keer dus gewoon met werkelijk vieren en vertrouw je als een kind toe aan de Heer: “Kijk maar naar de adelaars. Zij leggen hun eieren hoog op een rots. Wanneer het ei uitkomt, moet de baby-adelaar leren vliegen. Om die vleugels te ontwikkelen duwt de adelaar zijn jong van de rots af, zodat hij kan oefenen. En hij worstelt, worstelt en worstelt totdat de moeder-adelaar hem weer oppikt- om hem vervolgens weer van de rots te gooien. Zo leert een adelaar vliegen door het gewoon te proberen.”
En zo is het maar! Om te vieren heb je geen diploma, zangtalent of welke bijzondere gave ook nodig.
Als er een plek is waar je je uit de problemen kunt vieren en het klagen afzweren dan is dat de kerk wel. De plaats waar geen enkele vereiste geldt om elkaars broeders en zusters te zijn!
(EO Visie 2021, nr. 48)